Programma-idee

Wil jij je ding doen op Sound of Science? Of heb je recent iets gezien, gedaan of ontdekt dat er prima zou passen? Goed nieuws, want ook voor editie 2020 gaat het grootste openlucht wetenschapsfestival van het land op zoek naar programma-ideeën!

—————————————————
Je kan je idee indienen via deze link: klik
—————————————————

Je kan ideeën indienen tot 31 december 2019 om middernacht. Je hebt er echter alle baat bij om het een stuk vroeger te doen, want wij beginnen in oktober aan ons programma te bouwen. En eens het vol zit, zit het vol natuurlijk.

Lees zéker onderstaande informatie in detail door, zodat jouw kandidatuur vlot verloopt en de kans groter is dat we je idee kunnen selecteren.

Onze doelgroep?

Het publiek van Sound of Science valt uiteen in twee grote groepen:

  1. Volwassenen geïnteresseerd in wetenschap en techniek. Zij zijn op zoek naar intellectuele verdieping, lezingen, demo’s, workshops waarin ze hun grenzen verleggen, … Wetenschap omvat uiteraard de alfa-, bèta en gammawetenschappen.
  2. Gezinnen met kinderen. Zij willen buiten de schoolse context wetenschap & technologie intens beleven, verwonderd worden, zelf experimenten uitvoeren,

De mix van beide doelgroepen draagt bij aan de unieke sfeer van het festival. Wees dus niet verwonderd als er tijdens je lezing, die op volwassenen gericht is, plots een paar kinderen in de zaal zitten. Of omgekeerd.

Wat zoeken we precies?

Lezingen

  • Voor volwassenen. Lezingen voor volwassenen duren tussen de 25 en 45 minuten. Voor grotere topics of headliners trekken we graag 60 à 90 minuten uit.
  • Nieuw dit jaar is een traject waarin we een (beperkt) aantal gespecialiseerde lezingen aanbieden voor de volwassen meerwaardezoeker. Dat is echter geen vrijgeleide om minder helder te worden. Maar misschien wil je graag een select publiek met voorkennis over genetica meenemen in de wondere wereld van circulair RNA? Ook deze lezingen duren tussen de 25 en 45 minuten. Specifieer in je voorstel zeker welke voorkennis aangewezen is. Of misschien is een workshop ook wel geschikt voor jouw thema?
  • Kinderlezingen. Weet jij kinderen en jongeren voor max. 25 minuten (minder mag ook) te boeien met jouw verhaal? En zit er ergens een interactief gedeelte in? Laat het ons zeker weten, en vergeet de minimumleeftijd niet te vermelden. We zijn dit jaar ook specifiek op zoek naar onderwerpen voor 12+ of 14+.

Workshops

Nog meer dan in de vorige edities willen we in 2020 inzetten op workshops voor kinderen, jongeren én volwassenen. Heb je een workshop? Of iets dat je altijd al met een beperkte groep wilde uitproberen? Dat kan gaan van het samen bouwen van een Rube Goldbergmachine tot een inleiding op botanisch tekenen. Workshops duren bij voorkeur 60 à 90 minuten, en moeten plaats kunnen bieden aan bij voorkeur 25 personen.

Debatten

Klimaat, migratie, genetisch gewijzigd voedsel, kernenergie, … Wetenschap verhit soms de gemoederen. Wil jij graag een debat organiseren? Of er deel van uitmaken? Laat maar horen!

Activiteiten

Naast lezingen en workshops zijn er ook talloze activiteiten die doorlopend worden aangeboden. Je krijgt je eigen stand en bepaalt helemaal zelf wat daar de hele dag gebeurt. Retro gaming? Knutselen met DNA? De Middeleeuwen in virtual reality? Er is gratis inkom voor max. 5 standhouders, en je biedt de activiteit doorlopend van 10u tot 20u aan. Vermijd klassiekers die op vrijwel elk wetenschapsevent aan bod komen. Hoe origineler je uit de hoek komt, hoe beter!

Andere

Tenslotte is ook élk ander idee welkom, zolang het maar met wetenschap en technologie te maken heeft. Hoe gekker, hoe liever! Wil je een recordpoging in goede banen leiden? Een paraboliebollenkraam? Onderzoek doen met behulp van ons publiek? Een challenge lanceren? Wij hebben alvast plaats, middelen en goesting!

Praktisch?

Je kan je idee indienen via deze link.

Omschrijf je voorstel zo concreet en helder mogelijk. Dat maakt het voor ons een stuk makkelijker om te begrijpen wat je precies wil doen. Waarom is jouw idee een meerwaarde voor het festival? Welke kernboodschappen wil je meegeven aan je publiek? Mik je op volwassen, kinderen of een mix? Hoeveel mensen kunnen tegelijk deelnemen? Hoe lang duurt het? Besteed dus de nodige tijd en aandacht aan je voorstel!

Geef ook zeker mee welke kostprijs aan je lezing, activiteit of workshop verbonden is (sprekersvergoeding, onkosten, aankoop materiaal, …). Zo kunnen wij beter inschatten of er ruimte voor is binnen het festival.

Je kan ideeën indienen via dit formulier tot 31 december 2019 om middernacht. Je hebt er echter alle baat bij om het een stuk vroeger te doen, want wij beginnen in oktober aan ons programma te bouwen. En eens het vol zit, zit het vol natuurlijk.

Indien je idee wordt weerhouden, nemen we zelf contact met je op. Dat zal ten laatste op 1 februari 2020 zijn.

Ter info

Indien je verbonden bent aan een onderzoeksinstelling, organisatie of bedrijf, wordt het logo niet standaard vermeld in onze communicatie, tenzij de partner in kwestie een officiële sponsor is. Gelijkaardig worden affiliaties niet automatisch vermeld op onze website of in het programmaboekje of is het plaatsen van banners of opvallende reclame bij de standen enkel voorbehouden voor officiële sponsors We sturen met veel plezier ons partnerdossier op, zodat we er samen met jullie een fantastisch festival van kunnen maken.