Het wetenschappelijk salon

Bestel je ticket voor Sound of Science

  • Kasteel

De meest charmante ruimte van het kasteel Hof ter Linden is zonder twijfel de ronde balzaal.
Een ideale plek om even achterover te leunen en je te verdiepen in niet zo alledaagse wetenschap. We bekijken nog of we een butler en whisky kunnen regelen.

Dit is onze veelbelovende line-up, meer informatie vind je hieronder!

10u15: Vogelen voor natuur / Diemer Vercayie
11u15: What The Hack?! / Anthony Liekens
12u: Van walvisslachter tot curator / Marjan Doom
13u: Wetenschap over muziek / Pedro De Bruyckere
13u45: Hersenen op ruimtereis / Angelique Van Ombergen
14u45: Aliens en Sterrengeluiden / Katrien Kolenberg
15u30: Verrassende wiskunde / Ann Dooms
16u15: Full STEAM Ahead / Erlnmyr
17u: De wetenschap achter charisma / Michaël Van Damme
18u: Captain Einstein / Karel Van Acoleyen

Vogelen voor natuur – Citizen science
(10u15 – 11u45)

Vogelen. Het is ongetwijfeld de aangenaamste vrijetijdsbesteding (in meerdere betekenissen van het woord), maar ook een van de nuttigste! Voorspel en voorbereiding zijn belangrijk, maar groepswerk, websites en spraakgestuurde technologie winnen in deze hobby steeds meer aan belang. Benieuwd naar de vurige relatie tussen vogelen, verrekijkers, spraaktechnologie, natuurbescherming, burgers en wetenschap? Diemer Vercayie vertelt er alles over in een presentatie waar de vonken van afspringen.

Bioloog en filosoof Diemer Vercayie werkt als zoogdierenspecialist bij de studiedienst van Natuurpunt. Hij coördineert er verschillende citizen science projecten, geeft cursussen over waarnemingen.be en biedt collega’s, pers en publiek een antwoord op hun vragen over zoogdieren. Hoewel het voorzitterschap van de Zoogdierenwerkgroep en het zoeken naar diersporen het grootste deel van zijn vrije tijd opslorpt, vindt hij ook nog momenten om te vogelen.

What The Hack?!
(11u15 – 11u45)

Anthony Liekens is een zelfverklaarde mad scientist met een missie: wetenschap en technologie voor iedereen toegankelijk maken. Professioneel gebruikt hij zijn wetenschappelijke achtergrond om bedrijven te helpen met innoveren en gebruikt hij zijn luide stem om de belangrijke plek van nerds en makers in onze maatschappij te versterken. Ook in zijn vrije tijd wil hij een übernerd zijn en is hij de bezieler van de wekelijkse Open Garage, trekker van het tweejaarlijkse hackerkamp Fri3d Camp, en organiseert hij jaarlijks het Belgisch Kampioenschap Power Tool Drag Racing.

Anthony vertelt tijdens Sound of Science met een gezonde portie rock & roll over de beweging van ‘hackers‘, open source en de groeiende beweging van uitvinders en makers. Tussen verhalen over de Middeleeuwen en over Nintendo door leer je al snel dat hackers niet alleen maar computercriminelen zijn, maar dat er ook een hele beweging nerds op pad is om met ‘hacking’ de wereld te proberen verbeteren. En misschien leer je wel dat je zelf ook een rasechte hacker bent…

Van walvisslachter tot curator
(12u – 12u30)

Marjan Doom is als dierenarts en onderzoeker in de anatomie wel eens terug te vinden in een aangespoelde walvis. Momenteel is Marjan als museumdirecteur echter volledig ondergedompeld in de voorbereidingen van de opening van het nieuw Gents Universiteitsmuseum. In 2015 was ze curator van de Post Mortem tentoonstelling, waarin ze voortdurend de dialoog tussen kunst en wetenschap opzocht.

Marjan omschreef ooit haar samenwerking met kunstenares Berlinde De Bruyckere als een keerpunt in haar leven. In 2017 was ze curator van “Out of the Box”, waarin ze onder andere het skelet van vinvis Leo tentoonstelde in de Sint-Baafskathedraal in dialoog met dichter Peter Verhelst. Marjan begint vandaag haar verhaal bij walvisdissecties, en eindigt wellicht ergens in het museum. Waarom brengt een autopsie ons meer bij dan enkel de doodsoorzaak? En welke stappen worden doorlopen van de dissectie tot een tentoongesteld skelet in een cultuurhuis?

Wetenschap over muziek
(13u – 13u30)

Wetenschap en muziek, allemaal goed en wel, maar er is ook wetenschap over muziek!
Word je gewelddadiger van rockmuziek?
Zijn sexy videoclips gevaarlijk?
Waarom hebben we SABAM te danken aan een Franse songschrijver?
En waarom moest Hiram King Williams zich verkleden als een cowboy?

Het zijn slechts enkele van de vele vragen die popwetenschappers hebben onderzocht. Alles wat intrigeert kan de interesse opwekken van wetenschappers, dus is het geen wonder dat er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar popmuziek. En er zijn zeer veel kamers in dit huis. Van onderzoek naar voorkeuren van mensen, over de effecten van erotisch getinte popvideo’s en hoe fans zich gedragen tot onderzoek naar auteursrecht. Musicologen, juristen, sociologen, cultuurwetenschappers, pedagogen, … maken hier wereldwijd werk van. Dicht bij huis stimuleert bijvoorbeeld Poppunt dergelijk onderzoek met de popthesisprijs. In deze lezing – met veel muziek – geeft pedagoog Pedro De Bruyckere een overzicht van wat er zo allemaal bestaat aan soorten onderzoek naar popmuziek.

Pedro De Bruyckere is naast onderzoeker en pedagoog ook al jarenlang lid van de jury van de popthesisprijs, nog langer lid van IASPM, en schreef recent nog een hoofdstuk voor een recent wetenschappelijk werk over popmuziek in de lage landen over New Beat met een hoofdrol voor Stromae.

Hersenen op ruimtereis
(13u45 – 14u15)

Maanmissies, continue menselijke aanwezigheid in het international ruimtestation en voorbereidingen voor een gedroomde trip naar Mars: mensen trekken steeds meer en langer de ruimte in. Maar is het menselijk lichaam daar wel voor gemaakt? Gewichtloosheid, kosmische straling, isolatie en geen dag- en nachtritme, het zijn slechts enkele factoren waar het lichaam van astronauten aan moet geloven. Dit zorgt voor problemen met de ogen van astronauten, alsook voor een verminderde functie van hun immuunsysteem én een gigantische botafbraak en afname van hun spiermassa. En hoe zit dat met de hersenen van astronauten eigenlijk?

Tijdens haar doctoraat onderzocht Angelique Van Ombergen samen met een groot internationaal onderzoeksteam Russische kosmonauten en Europese astronauten om hierin eerste inzichten te krijgen, een project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Kom te weten wat er met de grijze massa van astronauten gebeurt en welke implicaties dit heeft voor toekomstige ruimtemissies!

Naast postdoctoraal onderzoeker is Angelique al enkele jaren actief bezig met wetenschapscommunicatie. Zo schrijft ze blogs voor haar persoonlijke blogpagina Neuropolis, Breinwijzer, de website van Eos Wetenschap en Knack. Recent publiceerde ze een non-fictie kinderboek over de hersenen bij Lannoo (getiteld ‘In Mijn Hoofd’) en momenteel werkt ze aan haar tweede boek.

Aliens en sterrengeluid
(14u45-15u15)

Zijn we alleen in de kosmos?  Deze vraag nemen we vanuit astronomisch standpunt onder handen.  En daarbij leggen we ons oor te luister bij een aantal sterren.

In de wereld van Katrien Kolenberg zijn kunst en wetenschap met elkaar verbonden. Ze keek als kind al door telescopen en microscopen, maar daarnaast lagen ook altijd kleurpotloden. Als professor astrofysica bestudeert Katrien momenteel het geluid van de sterren. Maar haar eigen cello en andere instrumenten liggen ook altijd ergens in de buurt.

Verrassende wiskunde
(15u30 – 16u)

We komen dagelijks in contact met digitale foto’s en filmpjes op sociale media en websites. Heb je je echter ooit al vragen gesteld over de authenticiteit van zulke digitale beelden of video? Is wat we zien ook wat het lijkt?

Digitale foto’s worden namelijk bijna altijd gemanipuleerd, zij het voor praktische redenen of met opzet. Het is echter een zeer uitdagende opdracht om de uitgevoerde operaties te traceren of de weg die een foto of filmpje heeft afgelegd te reconstrueren.  In deze lezing belicht Ann Dooms enkele technieken die ze gebruikt in haar digitaal forensisch onderzoek, dat zeer uiteenlopende en verrassende toepassingen van de wiskunde kent!

Full STEAM Ahead
(16u15 – 16u45)

Vijf wetenschappers voegen de A van Art toe aan STEM. Met jullie inbreng creëren zij leuke personages en intrigerende verhalen.  Ze verwerken daarbij zowel gevestigde wetenschappelijke theorieën als de meest recente ontwikkelingen tot een hapklare brok improvisatietheater met live muziek. Je taak als publiek? Iets bijleren, je amuseren en applaudisseren!

Erlnmyr is de nieuwe start-up van computerlinguïst Ben Verhoeven waarin hij wetenschapscommunicatie en improvisatietheater combineert. In deze voorstelling staat hij samen op het podium met informatiewetenschapper Truyken Ossenblok, werktuigkundig ingenieur Maurice Imholz, bio-ingenieur Safira Verelst en computerwetenschapper Ingmar Dasseville.

De wetenschap achter charisma
(17u – 17u30)

Ken je Smells Like Teen Spirit van Nirvana? Het is een van de meest populaire nummers ter wereld. Tegelijk is het ook zo’n nummer waarvan de tekst steevast verkeerd gezongen wordt. Weet je eigenlijk wel waar de song over gaat? Hoe kan het nu dat een nummer waarvan we eigenlijk niet weten waar het over gaat, toch zo populair is geworden?

Wel, het gaat niet om de inhoud, maar om de melodie. De melodie van het nummer heeft namelijk veel meer impact dan de inhoud. En dat is niet alleen zo bij muziek, maar ook bij communicatie. Ja hoor, de manier waarop je een boodschap brengt is veel belangrijker dan de inhoud van die boodschap. En dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

In deze sessie neemt Michaël Van Damme, experimenteel psycholoog, oprichter van The Forge en comedian, je mee in de wondere wereld van wetenschappelijk onderzoek naar charisma. Welke technieken bepalen hoe charismatisch je gezien wordt door een publiek? Kunnen deze charisma-technieken tijdens de verkiezingen echt voorspellen wie de volgende president van Amerika wordt? Kom te weten waarom ons denken gevoelig is aan de verpakking van een boodschap én welke technieken die verpakking versterken. Het zou wel eens van pas kunnen komen.

Captain Einstein
(18u – 18u40)

In het nieuwe virtual reality filmpje Captain Einstein kan je de relativiteitstheorie gewoon zelf beleven in onze VR-room. Je maakt hierbij een boottochtje mee, in een wonderlijke virtuele wereld waarin het licht maar aan 20km/h gaat. Fysicus Karel Van Acoleyen legt ons uit waarom hij dit filmpje gemaakt heeft. Hij vertelt ook over de fantastische technologie en wetenschap achter Captain Einstein. Hierbij neemt hij je mee in een verhaal over processoren, Gentse bootjes, de grot van Plato, het broeikaseffect en kosmologie. Kortom: een trip naar het einde van het Universum en terug.

Zet een VR bril op, spring aan boord bij Kapitein Maja Einstein (yep, de zus van) en check de vetste regenboog die je ooit zag, zie hoe de huizen platgedrukt worden en de torens krommen, en ontdek waarom Maja (geboren in 1881!) nog steeds een jonge deerne is.

life theuniverse everything voorstelling

Dit onderdeel werd mogelijk gemaakt dankzij