Kinderlezingen

Bestel je ticket voor Sound of Science

  • Kasteel

De jonge tegenhanger van het wetenschappelijk salon bevindt zich in één van de bovenste kamertjes van het kasteel. We creëren een gezellige plek, waar kinderen tussen 6 en 12 zich al luisterend kunnen verdiepen in de meest fascinerende uithoeken van de wetenschap.

En geen nood! Al onze gasten hebben ervaring met het helder vertellen over wetenschap voor kinderen uit de lagere school.

10u30-10u50: De wereld door de ogen van slimme robots / Steven Puttemans
11u15-11u45: Sprookjes over hoe onze hersenen werken / Pieter Tijtgat
13u-13u30: Achter de schermen van een raketlancering / Stijl Ilsen
14u-14u20: Beter leren bewegen op jouw school? Hoe cool zou dat zijn! / Rosalie Coolkens
14u30-14u50: Kanker genezen met bubbels?/ Heleen Dewitte
15u30-15u50: De slimme automatische computer cameraman / Timothy Callemein
16u-16u20: Diersoorten redden via DNA / Philippe Helsen

De wereld door de ogen van slimme robots (10u30-10u50)

Robots en slimme computers bevinden zich overal rondom ons. Maar hoe zien zij hun omgeving? En hoe reageren ze op die beelden? Stap voor stap leg ik jullie uit hoe ik als onderzoeker een robot kan leren waar personen door het beeld lopen of hoe hij een aardbei kan plukken! Door Steven Puttemans.

Er was eens een professor… Sprookjes over hoe onze hersenen werken (11u15-11u45)

In deze sprookjesachtige lezing neemt wetenschapscommunicator Pieter Tijtgat je mee naar een wetenschapswereld vol misverstanden over hoe onze hersenen werken. Pieter duikt samen met ons in het brein én in het belang van op een juiste manier praten over wetenschappelijk onderzoek. Helemaal op kindermaat, maar met een knipoog voor volwassenen.

Achter de schermen van een raketlancering (13u-13u30)

Samen met ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen volgen we een satelliet in zijn weg naar de ruimte. We beginnen met de vragen als ‘wat moet een satelliet eigenlijk doen?’ en ‘waarom hebben we precies satellieten nodig?’.  Daarna toont Stijn hoe een raket werkt, legt hij uit welke wetten van de fysica de satelliet in zijn baan om de aarde houden én wat er gebeurt achter de schermen van een raketlancering!

Beter leren bewegen op jouw school? Hoe cool zou dat zijn! (14u-14u20)

Wil je graag weten hoeveel je zou moeten bewegen en waarom bewegen belangrijk is voor jou?
Rosalie Coolkens legt je dit uit aan de hand van leuke beweegoefeningen. Ze zal je ook vertellen hoe jouw school en turnles iedereen met plezier kan laten bewegen. Door Rosalie Coolkens, winnares van de Wetenschapsbattle 2018.

Kanker genezen met bubbels? (14u30-14u50)

Kanker is een vreselijke ziekte, die niet altijd even makkelijk te genezen is. Daarom zoeken wetenschappers zoals ik naar sluwe trucjes om de kanker te slim af te zijn. Wist je dat iedereen binnenin zijn eigen lichaam een heel sterk leger heeft, dat klaar staat om ziektes zoals een verkoudheid, maar ook kanker, aan te vallen? En wist je dat we datzelfde leger kunnen leren hoe ze de kanker kunnen verslaan? Neen? Wel, dan wil ik jullie graag meer vertellen over de harde strijd tussen goed en kwaad diep binnenin ons lichaam, en hoe we minuscule bubbeltjes en geluid gebruiken als geheim wapen. Door Heleen Dewitte.

De slimme automatische computer cameraman (15u30-15u50)

Video’s zijn niet meer weg te denken de dag van vandaag! Wist je dat er elke seconde voor maar liefst 6 uur aan video ge-upload wordt op het internet? WAUW. De meeste van die video’s worden gemaakt door mensen zoals jij of ik. Misschien heb jij zelf ook ooit al eens een video gemaakt van iets grappig of iets wat je leuk vond om te delen.

Dat zal ongetwijfeld een leuke video geweest zijn, maar toch wil ik met mijn onderzoek kijken wat een “mooie” video precies is. Daarom heb ik samen met professionele televisie-makers een gewone camera slim gemaakt zodat die zelf helemaal automatisch mooie beelden kan maken. Wil je weten hoe ik dat deed? Kom dan gerust even langs tijdens mijn presentatie, tot snel! Door Timothy Callemein.

WK biodiversiteit: de DNA speltactiek voor een kwetsbaar team (16u-16u20)

Je kan de natuur zien als een goed geolied elftal. Elke speler of soort heeft een belangrijke functie. Jammer genoeg is het “dierenteam” de laatste tijd blessuregevoelig en verdwijnen meer en meer soorten voor dat we het goed en wel doorhebben. Voor die bedreigde diersoorten kan de laatste redding liggen in de geheime code die vertelt wie ze zijn. Door deze code te bestuderen, willen biologen het elftal terug fit krijgen.

life theuniverse everything voorstelling