(Kinder)workshops

Bestel je ticket voor Sound of Science

  • Terrein
Een safari in het klein (10u30, 11u30, 15u30 & 16u30, telkens 45′)

Wie safari zegt, zegt olifanten. Of leeuwen. Maar je kan ook een safari houden in je eigen tuin. En op Sound of Science. Met wat geluk en geduld kom je dieren tegen als bijenwolven, roofvliegen of neushoornkevers. Of misschien vind je wel vuurwantsen. Kortom, er ligt een wereld onder je voeten met kleine wezens die de wereld regeren: de insecten. Kom kennismaken met de boeiende wereld van de kriebelbeestjes en ga op wandel met een echte insectenkenner! Je mag je eigen loep of vlindernet meebrengen. Inschrijven aan het infopunt!

Kinderworkshop bos & klimaat (terrein, 14u – 19u)

Nog nooit hebben we zo’n hoge CO2 concentraties in de atmosfeer meegemaakt. Jaar na jaar wordt het warmer en breken we nieuwe droogte – en neerslagrecords. De natuurlijke rijkdommen op aarde staan sterk onder druk door de klimaatsverandering… Maar hoe gaat de natuur hier eigenlijk mee om? Kruip eens in de huid van een ‘klimatoloog’ , doe mee aan onze klimaatproefjes en help klimaatverandering tegen te gaan.Bij ons maak je je eigen broeikaseffect, verzuur je een oceaan, laat je voorwerpen verdwijnen met CO2 gas en kom je alles te weten over klimaatsverandering! Georganiseerd door het Global Change Ecology excellentieconsortium aan de UAntwerpen in samenwerking met ICOS Belgium.

De kleine Marsrovers (terrein)

Tijdens deze workshop leer je hoe je een Lego Mindstorm robot kan programmeren en laten rondrijden op een Marslandschap. Hierbij moet je stenen en kraters vermijden, net zoals de Opportunity robot, die als sinds 2004 rondrijdt op Mars.

 

Zeg het met 3D (kasteel)

Ontdek de boeiende wereld van 3D-printen!

Heb je nog nooit een 3D-printer van dichtbij zien werken en wil je zelf graag je eigen figuurtje of sleutelhanger printen? Kom dan zeker eens langs en ontdek in de workshop hoe een 3D-printer vanuit een gesmolten draadje laagje per laagje een figuurtje print.

Zeg het met kleur (kasteel)

Kleuren dringen je geest binnen en bepalen je gemoed.
Kan jij iets of iemand volledig beschrijven zonder iets te zeggen over kleur?
Kan jij je nog een televisietoestel, computerscherm, tablet of smartphone voorstellen zonder kleur?
Ziet elke persoon kleur op dezelfde manier?

Doe mee aan de kleurentest en vergelijk de resultaten!

Creatool uitdaging: de vloer is lava! (terrein)

Een set houten onderdelen en ijzeren verbindingsstukken? Meer is er niet nodig om kinderen tijdens het uitvoeren van bouwopdrachten hun talent voor techniek en hun inzicht in de wetten van het universum te laten ontdekken en ontwikkelen. Bedenk, ontwerp en bouw jouw Creatool machine om over de lava te geraken zonder te verbranden!

 

life everything activiteit

Dit onderdeel werd mogelijk gemaakt dankzij