Uniek experiment: tagloze MensenMassaMeter

Informatie over de grootte en de dichtheid van mensenmassa’s kan van onschatbare waarde zijn voor de organisatoren van grootschalige evenementen. Niet alleen commercieel gezien, maar zeker ook naar veiligheid toe. Zo kan deze informatie bijvoorbeeld gebruikt worden om kritieke punten te identificeren en eventuele evacuaties op een ordelijke manier te laten verlopen.

Binnen Universiteit Antwerpen en imec is het team van Maarten Weyn en Stijn Denis volop bezig met de ontwikkeling van een Tagloze MensenMassaMeter. Daarbij wordt de grootte van een mensenmassa ingeschat op basis van de invloed op radiofrequente golven van laag vermogen. Experimenten die de afgelopen jaren plaatsvonden op massa-evenementen zoals De Warmste Week en zomerfestivals leverden positieve resultaten op. Dit zorgde ervoor dat deze techniek vanaf dit jaar ook geleidelijk aan operationeel gebruikt zal worden. Om dit alles tot een goed einde te kunnen brengen, dient het team de MensenMassaMeter echter nog te verfijnen en te kalibreren. Hiervoor hebben ze jouw hulp nodig!

Tijdens Sound of Science organiseren we dan ook een grootschalig en gecontroleerd experiment waarbij de invloed van een grote groep enthousiaste proefkonijnen op radiofrequente golven van zeer laag vermogen gebruikt zal worden om de techniek verder op punt te stellen. Geïnteresseerd? Kom dan langs in de Nucleus om 16u en wees rechtstreeks betrokken bij de ontwikkeling van de Tagloze MensenMassaMeter!

PS: Je krijgt een klein aandenken aan deze belangrijke taak binnen wetenschappelijke experimenten.

2019 voorstelling