Wetenschap in drie minuten

Initiatieven als de Vlaamse PhD Cup en Wetenschap Uitgedokterd dagen jonge onderzoekers uit om de kern van hun doctoraat in 3 minuten met de wereld te delen. En dat is exact wat vijf onderzoekers op Sound of Science zullen komen doen. Kom dat zien en leer zo in een half uurtje bij over o.a. hoogtechnologisch textiel, ingenieuze CO2-sponzen en tinder voor kankerpatiënten!

Stof tot nadenken – Lode Daelemans
Textiel is meer dan de kleren die je draagt of het tapijt in jouw woonkamer. Nieuwe textielmaterialen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we lichtere, duurzamere voertuigen kunnen bouwen. Lode Daelemans praat je in 3 minuten bij over die technologische kant van textiel.

Broeikasgassen, de spons erover! – Sven Rogge
Wat als we met sponzen de klimaatverandering proberen tegengaan? Het klinkt als een gek idee, maar Sven Rogge onderzoekt welke materialen geschikt zijn om als ultraporeuze sponzen broeikasgassen zoals CO2 op te slorpen.

Hoor, ik spreek! – Jolien Faes
Ga de uitdaging aan en probeer de gesproken tekst die Jolien je op Sound of Science zal voorschotelen te ontcijferen. Het geluidsfragment laat je horen hoe doofgeboren kinderen met een cochleair implantaat (CI) geluid waarnemen. Spoiler: de klanken zijn schier onbegrijpbaar. En toch slagen kinderen met een CI erin om er wijs uit te geraken én zelf te leren spreken.

Computerkracht in de strijd tegen kanker – Celine Everaert
Wist je dat kankeronderzoekers inspiratie putten uit toepassingen als Amazon, Facebook en zelfs Tinder? Vanachter haar supercomputer verwerkt Celine Everaert, net als deze toepassingen, grote hoeveelheden data. Niet om boeken te verkopen of mensen aan een date te helpen, maar om kankerpatiënten met het juiste medicijn te ‘matchen’.

Op verkenning naar het allerkoudste – Senne Van Loon 
Een koel weetje: de koudste temperaturen in het universum worden op onze aarde gemeten. Onderzoekers kunnen gassen van atomen afkoelen tot een fractie boven het absolute nulpunt van -273° C. Senne Van Loon trekt op verkenning naar het allerkoudste: door ultrakoude gassen te onderzoeken spijkert hij zo onze kennis over kwantumfysica bij.

Meer wetenschap in 3 minuten op www.wetenschapuitgedokterd.be

Foto door © Johan Van der Hasselt

2019 voorstelling