En veel meer…

Bestel je ticket voor Sound of Science

  • Terrein

Er valt nog heel wat te ontdekken op het terrein. Dit bijvoorbeeld.

Bespeel de laserharp


Maak muziek met de laserharp! Je ‘bespeelt’ hem via een reeks laserbundels: onderbrekingen van laserstralen worden omgezet in geluid  dat uit glazen luidsprekers komt. Zo klinkt fysica dus letterlijk als glasheldere muziek in de oren!

Geur-alzheimer experiment (14u30-19u, op het terrein)


Geur roept sterke herinneringen en emoties op. Uit preklinisch onderzoek van psycholoog Ann Van der Jeugd blijkt dat transgene Alzheimer-muizen problemen ondervinden met het herkennen van geuren. In dit experiment gaan we na hoe belangrijk geuren en hun associaties met herinneringen zijn. De opdracht: de ogen en 1 neusgat sluiten. Vervolgens moeten de proefpersonen aangeven wanneer ze iets ruiken en waar het hun aan herinnert. Hoeveel geuren kan jij herkennen? Ga jij de uitdaging aan?

Krijgt pijn je klein? (10u-14u30, op het terrein)

Of net niet? Ben je benieuwd of je beter tegen pijn kunt dan jouw gemiddelde medemens? Kunnen mannen beter tegen pijn dan vrouwen, of net omgekeerd?

Kom het uittesten bij ons! We zetten jong vs. oud, groot vs. klein, man vs. vrouw tegen elkaar op en vertellen jou alles wat je ooit al hebt willen weten over pijn!

Maak een #Selfie-IR (hele dag, op de foodcourt)

In ons fotohokje maak je een dubbele foto van jezelf: een #selfie-IR. Met tegelijkertijd een ‘gewoon’ beeld en een infrarood beeld. Je kan de selfie-IR’s die op het festival gemaakt zijn, onmiddellijk bekijken op de selfie-IR website en delen op sociale media.

Graag wat meer uitleg? Fotonen, of lichtdeeltjes, bestaan in meer varianten dan de kleuren van de regenboog. Infrarode fotonen hebben een iets lagere energie dan zichtbaar licht en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om op afstand temperatuur te meten. Inderdaad, elk ‘voorwerp’ op een bepaalde temperatuur (ook jij!) straalt fotonen uit, net zoals een gloeiend stuk houtskool.

De paprikabak (hele dag, op de foodcourt)

Waarom het toch niet zo simpel is om een lamp te vervangen.


De gloeilamp heeft meer dan een eeuw dienst gedaan, in nauwelijks gewijzigde vorm. Maar het einde is nu echt wel nabij. Ook spaarlampen – die niet meer zijn dan een transitietechnologie – geven de fakkel door aan LEDs (licht emitterende diodes).

Door aan de kleurknoppen te draaien kom je te weten hoe deze drie technologieën zich verhouden op het vlak van efficiëntie en kleurkwaliteit. Inderdaad, lampen moeten niet alleen wit licht uitsturen, ze moeten ook de kleuren van voorwerpen natuurgetrouw weergeven. En dat dit niet zo eenvoudig is als het lijkt, kan je ontdekken in deze interactieve opstelling met paprika’s in een hoofdrol. En ook Albert Einstein komt ook hier in beeld, want hij kreeg (enkel) de Nobelprijs voor zijn werk rond het foto-elektrisch effect, één van de essentiële stappen in de ontwikkeling van de quantummechanica en LEDs.

life theuniverse everything activiteit

Dit onderdeel werd mogelijk gemaakt dankzij