Ontmoet Lieven Scheire en je andere favoriete nerds in deze live opname van de meest populaire Nederlandstalige Science podcast!
De charismatische ‘paper airplane guy’ John Collins is wereldrecordhouder en weet iedereen te enthousiasmeren voor het vouwen van papieren vliegtuigjes. Miljoenen views op YouTube en nu voor het eerst in ons land! Wedden dat jij na afloop ook begint te vouwen?
Kwantummechanica. Een man die van het universum houdt. De wetenschappelijke methode die botst op pseudowetenschap. En een geheim. Elk zichzelf respecterend wetenschapsfestival ter wereld heeft Jet Propulsion Theatre al over de vloer gehad, en wij nu dus ook.
Tesla showt op vrijdag en zaterdag zijn fenomenale Model 3 tijdens Sound of Science. Liever een rijdende ervaring? Drie gelukkige winnaars worden thuis opgehaald door een Model X met chauffeur, naar Fort 4 gebracht en ’s avonds terug. Klik als de bliksem hier en vul het formulier in!
Wanneer was de laatste keer dat u iets gemaakt hebt? Niet per se iets gebouwd van niets tot iets, maar iets dat kapot was, weer gefixt. Gemaakt. Tijdens Sound of Science komt Henk Rijckaert uit zijn kot en vertelt u wat hij geleerd heeft. Over uitvinden en maken, over oplossingen bedenken, over de kracht van uw eigen handen, over prutsen en proberen, over bijna uw vinger afzagen en over brandwonden verzorgen.
The Subtitles besloten in 2005 om samen de wereld te veroveren. Hun muziek verhit de kilste koeltes, steekt jong en oud in lichterlaaie, en ontaardt keer op keer in een heus dansfestijn – zowel op het podium als in het publiek. Trek je dansschoenen aan en kom dat zien!
Onlangs nog op Eén en Canvas en dit jaar helemaal live op Sound of Science: het Klimaatbetoog van Nic Balthazar. Omdat het nodig is.
Wedden dat u binnenkort aan Stijn Meuris denkt als u naar de hemel kijkt? De Man van Noordkaap, Monza en Meuris is al van kindsbeen begeesterd door het heelal. Hij voert u mee naar zijn favoriete ruimte. Met een ster tussen de sterren.
In deze boeiende sessie zullen Lieven Scheire en een aantal makers van het televisieprogramma Team Scheire live brainstormen over hoe zij problemen aanpakken. Anthony Liekens, Maarten Weyn, Lynn Coorevits en Maria-Cristina Ciocci krijgen problemen voorgeschoteld die ze ongetwijfeld als uitdaging met beide handen zullen aannemen.
Voedingskeuzes hebben een grote invloed op het milieu en onze gezondheid. Maar maken we altijd wetenschappelijk onderbouwde, rationele keuzes? Is biologische voeding echt beter voor het milieu? Is plantaardige voeding echt gezonder? Op basis van wetenschappelijke studies wordt in deze presentatie gezocht naar de meest effectieve keuzes rond duurzame voeding.
Een looping maken van 7 meter hoogte? Daag je tegenstander uit om zo snel mogelijk helemaal over kop te gaan met een fiets. Onmogelijk? Dat dacht je maar.
Naast comedian is Henk Rijckaert een gepassioneerde maker. In deze workshop leer je dingen maken uit EVA-foam! EVA-foam is een behoorlijk flexibel materiaal, waardoor je er – mits het volgen van enkele eenvoudige regels – vrij complexe vormen mee kan bouwen. Steek jij ook een cool hoofddeksel of een harnas-onderdeel in elkaar? Reserveren noodzakelijk, gericht op volwassenen, max. 15 personen!
We organiseren een grootschalig en gecontroleerd experiment, en hebben daarvoor jouw hulp nodig! Een recente techniek om de grootte en dichtheid van mensenmassa’s te meten wordt tijdens Sound of Science op punt gesteld. En daarvoor hebben we – juist ja – een mensenmassa nodig.
Wetenschapsjournalist Koen Wauters neemt ons mee achter de schermen van het wetenschapsnieuws op het VRT-journaal en van VRT NWS. Wat is nieuws? Wat niet? Hoe snel moeten dingen gaan? Hoe omgaan met bronnen en factchecks? Met kritiek?
Je zit vast in het labo van Professor X van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN). Hij werkt aan een krachtig middel om kanker te genezen. Professor X struikelt en het proefbuisje met terbium valt. Voor je het weet, vullen je longen zich razendsnel met een bedwelmende stof. Je enige kans is het antigif in de kluis van de professor. Ben jij de bolleboos die we zoeken? Bewijs het en kraak de code binnen de 20 minuten!
Neuroloog en ‘topdokter’ Steven Laureys doet al meer dan 20 jaar baanbrekend onderzoek naar het menselijke bewustzijn. In deze lezing geeft hij je inzicht in de werking van meditatie en de effecten op lichaam en geest. Daarnaast geeft hij via een aantal toegankelijke oefeningen mee hoe zelf te mediteren – en wees gerust: dat moet niet in lotushouding maar kan verrassend informeel.
De innovatieve micro-elektronische oplossingen van Melexis zitten niet alleen in wagens, maar in allerlei toepassingen die zorgen voor een een toekomst die veilig, duurzaam en comfortabel is. Melexis maakt je graag warm (en dat meten ze dan ook) voor live demo’s met onder andere een robotje dat een parcours aflegt, de enige echte ‘VUB race car’ en een VR-bril die je meeneemt in de wondere wereld van de micro-elektronica!
Angelique Van Ombergen en Stijn Ilsen brengen hun nieuwe kinderboek ‘Reis naar de Sterren’ tot leven in een leerrijke quiz vol humor. Ze testen je kennis over raketten, ruimtereizen, astronauten, Mars en zoveel meer. Doe mee en kom verbluffende feiten te weten over ruimtevaart! Ad astra!
Ontdek de boeiende wereld van 3D-printen en neem je zelf geprinte figuurtje mee naar huis! Heb je nog nooit een 3D-printer van dichtbij zien werken en wil je zelf graag je eigen figuurtje of sleutelhanger printen? Kom dan zeker langs en ontdek ondertussen ook een boeiende wereld van kleur.
De gelegenheidsband STANDBY TRIO neemt je voor de gelegenheid mee naar de spannende wereld van dansbare improvisatiemuziek met hun bizarre hybride instrumentarium dat het resultaat is van zowel jamsessies in het holst van de nacht als uitgeslapen onderzoek aan het Conservatorium van Antwerpen. Even benieuwd als wij?
Heb je altijd al willen weten wat de natuur kan bieden qua smaak? Ga mee op wildplukwandeling en ontdek samen met Geert Heyneman – Gents stadsecoloog extraordinaire – wat er in de buurt te vinden is! Geniet bovendien van een heerlijke invasieve exoten Gin en Vermout. 3 wandelingen, 25 personen per sessie. Op voorhand inschrijven aan het infopunt!
Marie QRie staat op het punt een nieuwe ontdekking te doen maar moet haar laatste raadsel nog oplossen. Help haar de virtuele puzzel te ontrafelen met je eigen smartphone. Heb je een arendsoog en een goed gevoel voor coördinatie? Kom dan naar de juiste locatie en stap letterlijk in de puzzel. Je hebt geen app nodig, de QR-code komt tot leven met Augmented Reality. Veel succes, wetenschapper(tje)s!
Kwantumfysica, zelfs Albert Einstein kon er niet van slapen. Hoe zit het nu met die gekke fysica? Quantumonderzoeker Julia Cramer neemt ons mee in een boeiend verhaal op kindermaat.
Maker, robotdesigner en verhalenverteller Jan De Coster werkt speciaal voor Sound of Science een ‘enigszins overdreven’ robotzone uit. Kom dat zien, beleven en ervaren!
Meer dan ooit zijn we in staat om onszelf aan te passen en te verbeteren. Peter Joosten neemt ons mee naar de meest fascinerende en spraakmakende ontwikkelingen binnen de biohacking. Welke impact heeft dit voor mensen, bedrijven en de maatschappij?
Een dinofossiel dat live wordt uitgeboord met een tandartsboor, afgietsels maken van je favoriete fossielen en een paleontoloog en een fossielenpreparateur die al je vragen over dino’s en het versteende verleden beantwoorden. Dinoliefhebbers weten waar ze moeten zijn!
Murphy Munro begon in oktober 2015 als soloproject van Nick Martinet. Drie jaar, drie singles en zo’n 80 optredens later is het repertoire uitgegroeid tot een volwaardige show. Een dynamisch geheel waarbij intieme en intense nummers naadloos overgaan in popdeuntjes en momenten waarbij het publiek niet kan blijven stilstaan.
Wist je dat het 960 liter water kost om één liter melk te maken? We moeten dringend zuiniger omspringen met water én op zoek naar alternatieve bronnen van water. Kunnen we iets met zeewater, afvalwater of urine? Marjolein Vanoppen weet er alles over!
Immunotherapie, een nieuwe baanbrekende behandeling in de strijd tegen kanker. Om deze complexe therapie uit te leggen aan patiënten, hun familie en vrienden, en aan u, werd Immuno-T ontwikkeld. Kom zelf de motion comic bekijken en beluisteren, en ontdek in primeur de nieuwe uitbreiding in augmented reality, met hologrammen!
Nog ieder jaar sterven er meer dan 750.000 mensen aan de gevolgen van een muggenbeet. Ook in Europa zijn we door globalisering en klimaatverandering niet meer veilig voor oprukkende ziekten en exotische muggen. Maar wetenschap kan soms verbluffende geheimen blootleggen om problemen aan te pakken. En daarbij spelen in dit verhaal monniken, Belgisch Limburg en zweetvoeten een belangrijke rol.
Ben je tussen 10 en 13 jaar en heb je goesting om eens zelf op de planken te staan? Ben je een creatieve duizendpoot met interesse voor wetenschap én toneel? Dan is deze workshop wetenschapstheater vast iets voor jou! Een uur na de workshop zullen we deze voorstelling ook echt uitvoeren op het podium!
Stel: je staat klaar voor een buitenaardse missie, met een krachtige raket en een stevig ruimtepak. Welke impact heeft die reis op jou als mens? Neurowetenschapper Angelique van Ombergen (ESA) en kunstenaar/bioloog Angelo Vermeulen weten er alles van. Twee landgenoten die gelauwerd worden tot vér buiten onze landsgrenzen nemen je mee op een ongezien boeiende reis.
Ervaar hoe een slang naar jou kijkt en ontdek hoe je eruit ziet in het infrarood. Of kom je liever schilderen met licht? Een hele dag selfies maken en light-painting, en dan nog eens de foto digitaal meekrijgen naar huis!
Een heel team entomologen voor een volledige dag, dat betekent: insecten proeven, terraria met levende insecten en de mogelijkheid om ze aan te raken, insectensafari’s, demonstratie van vang- en verzameltechnieken, en véél meer!
Speciaal voor leerkrachten hebben we twee lezingen die je inspiratie én goesting geven om STEM (science, technology, engineering, mathematics) in je klas te brengen. Op het einde krijg je ook een drankje van ons. Zomaar. Omdat we leerkrachten nu eenmaal geweldige mensen vinden.
Het optreden van The Jack Sels Tribute Band vloeit voort uit een bijzonder onderzoeksproject naar Jack Sels’ leven en werk, dat gevoerd werd in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. De korte maar opmerkelijke carrière van Sels is onlosmakelijk verbonden met het artistieke leven in het naoorlogse Antwerpen. Wetenschap en muziek, dat is Sound of Science ten top!
Word zelf wetenschapper en ga mee op Expeditie Moendoes. In dit spannende spel ontrafel je de geheimen van de planeet Moendoes. Hoe werkt hun klimaat? Zijn de dieren er gevaarlijk? Hoe kan je praten met de bewoners? Om dat uit te pluizen, ga je te werk als een echte wetenschapper. Vertrek mee op deze begeesterende ontdekkingsreis voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Reserveren noodzakelijk, max. 16 deelnemers!
In ons land is het ontkennen van de Holocaust bij wet verboden. En dat is niet goed en niet juist, vindt prof. dr. Patrick Loobuyck. Hij zal zelf de Holocaust niet ontkennen, maar wel uitleggen waarom hij om filosofische redenen het recht heeft om de Holocaust te ontkennen. Deze lezing gaat dan ook niet alleen over de Holocaust, maar over vrijheid van meningsuiting.
Wat zegt de wetenschap over schaken? Alvast dit: schakers kunnen zich beter en langer concentreren, oefenen voortdurend hun geheugen en leren van jongs af beslissingen nemen. Kom jij ook een partijtje spelen op Sound of Science?
Als je Walther zou moeten labelen, zouden genres als indie, folk en alternative pop kunnen worden gebruikt. Geïnspireerd door de wereld, resulterend in een oprecht en verhalend geheel. Laat je meeslepen door deze dromerige Gentse band!
Dries en Lisa nemen jullie mee in de wereld van kleur & licht. Betreed de darkroom (als je durft) en beleef fantastisch veel plezier met de ‘spetterende’ proefjes. Leer meer over fluorescentie, fosforescentie, lichtbreking en elektriciteit! Als proef op de som kunnen jullie hen helpen met het ontcijferen van geheime boodschappen en het oplossen van een moord.
Welkom in de boeiende wereld van de bio-informatica! Puzzelend met LEGO blokjes ontdek je hoe men met straffe computers DNA vergelijkt. Bewonder zeker ook de fascinerende DNA blokjes sequencer in actie. En vergeet niet om het genoom van een mysterieus monster in elkaar te knutselen!
Colruyt Group zet in op innovatie. Zet een hololens op en analyseer een koffie-apparaat. Ontdek hoe je een plant kweekt met een zo klein mogelijke voetafdruk, hoe je water zo goed mogelijk kan zuiveren of versla een computer in het herkennen van dingen.
Maak kennis met botanisch tekenen door zelf, onder leiding van een ervaren wetenschappelijk tekenaar, een botanische tekening te maken van een blad of vrucht! De voorwaarden waar een wetenschappelijke tekening aan moet beantwoorden worden u vakkundig uitgelegd. Bomvol tips & tricks. Reserveren noodzakelijk, gericht op volwassenen, max. 14 personen!
Er was eens een prinses… Zo begint dit meeslepende sprookje over een prinses die met haar onderzoeksvragen tegen beter weten in optornt tegen de macht van haar alwetende vader, de koning. Het maffe? De voorstelling wordt de dag zelf gecreëerd tijdens de workshop wetenschapstheater!
Verwondering is de brandstof van de wetenschap. Soms kan de kleinste vraag al leiden tot een onverwachte ontdekking. Ig Nobelprijs-winnaar Mark Dingemanse vertelt honderduit over het woord ‘hè?’ (in de zin van ‘wat zegt u?’). We gaan op reis rond de wereld, van veldonderzoek in Ghana tot opnames uit Ecuador, Rusland en Laos.
De wetenschappers van Spelenderwijzer vzw maken speciaal voor Sound of Science een dolle rit doorheen verschillende wetenschappen. Hoogst interactief en vol humor maar vooral de nieuwsgierigheid en verwondering prikkelend, zo serveren ze jullie wetenschappen het liefst!
Word jij proefkonijn in echt wetenschappelijk onderzoek naar hoe je je evenwicht bewaart in een virtual reality-omgeving? Universiteit Antwerpen en RVO-Society onderzoeken samen de reactie van deelnemers van 5 tot 65 jaar met dit VR-experiment.
Planten met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk kweken? Dat doe je in een vertical farm. Wannes Voorend stond mee aan de basis van de ontwikkeling van de Vertical Farm van Colruyt Group. Tijdens deze talk geeft hij je een kijkje in hoe nieuwe innovaties zoals de vertical farm ontstaan. Gewoon vanachter je bureau en met een hoop goesting, blijkbaar!
Misschien een niet zo alledaagse combinatie, maar we brengen het toch: wetenschap in de mix met comedy én improvisatietheater. En dat doen we niet met de minsten.
Boekhandel De Groene Waterman selecteerde de tofste wetenschappelijke boeken voor jou. Boeken van sprekers die je tijdens Sound of Science live aan het werk ziet, maar ook andere inspirerende lectuur. In de boekhandel houden een aantal auteurs ook een signeersessie!
Kunnen we een luidspreker aansturen met een motor? Hoe klinkt dit dan? En hoeveel energie zit er in onze benen? Je komt het allemaal te weten tijdens deze interactieve sessie, waar je experimenteert met een industriële motor, een elektrische fiets en een Arduino.
NewSpace is zijn kinderschoenen al ontgroeid, maar 2018 was voor velen toch het jaar van de ontdekking. Er werd een Tesla gelanceerd richting Mars en vanuit Nieuw-Zeeland werd een discobal de ruimte ingeschoten. Waarom? Omdat het kan. Want dat is NewSpace: private bedrijven die de lanceermarkt veroveren met goedkopere lanceringen, met nieuwe materialen, met recyclage, … Kom en leer bij!
Zin om zelf aan de slag te gaan met biotechnologie? In deze workshop leer je “biohacken”! Met behulp van Arduino en makkelijk te verkrijgen onderdelen bouw je zelf een thermocycler. Nuttig? Ja, want dit toestel is essentieel in DNA-onderzoek. Je gaat naar huis met een usb-stick die alle instructies en code bevat. Reserveren noodzakelijk, gericht op volwassenen, max. 15 personen!
Je surft elke dag naar websites, gebruikt apps en speelt online games. Hoe geraken al die gegevens tot bij jou? Over het internet natuurlijk. Maar heb je je al eens afgevraagd hoe dat internet technisch werkt? Nucleus legt het met een zelfgemaakte indrukwekkend installatie uit. Als jij een handje helpt tenminste.
Jongelui, zit niet te slapen, neem een deegplank, rondgeschapen, met straal z en hoogte a. Tracht vervolgens, zonder falen, het volume te bepalen. Wees alert en denk goed na. Robbert liet de moed al zakken, zou er vast weer niets van bakken. Weer zo’n pizza, balen ja! Pizza? Robbert, jij mag stoppen, want dat antwoord blijkt te kloppen. Pi keer z keer z keer a!
Adrenaline, technologie en teamwork: dat is VUB-Racing! Ingenieursstudenten van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelen samen een volledig elektrisch aangedreven racewagen. Deze zomer scheuren ze rond op enkele Formula Student competities in Europa. Heb je vragen over hun aanpak, hoe het is om ingenieur in opleiding te zijn of gewoon zin in een toffe babbel? Kom langs, en kruip zeker eens achter het stuur van hun stilstaande bolide.
Kwantumfysica, de theorie die de wereld beschrijft op allerkleinste schaal, is voor velen een mysterie. Dankzij de kracht van Minecraft brengen we deze tegen-intuïtieve concepten tot leven. Slaag jij erin de kwantumfysica te doorgronden en samen met je vrienden te ontsnappen uit een kwantum escape room? Als je goed begrijpt hoe de theorie in elkaar zit, is ontsnappen een eitje. Indien niet, tja…
Er bestaat een hersenziekte, epilepsie, waarbij de verkeerslichten in je hoofd technische storingen hebben. Ze springen allemaal op hetzelfde moment op groen, waardoor de elektrische signalen in de hersenen kunnen botsen. An Buckinx leg jullie uit hoe geneesmiddelen voor epilepsie deze storingen in de verkeerslichten oplossen, en hoe het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen gebeurt.
Heb je je ooit al eens afgevraagd wie de grootvader is van een bloemkool? Of de grootmoeder van de banaan? Bezoek de wetenschappers van VIB-UGent, VUB en ILVO en ontdek in geuren en kleuren wie de voorouders zijn van onze alledaagse groenten en fruit!
Een workshop voor mensen die nog nooit iets met arduino’s of electronica gedaan hebben. Maak kennis met dit mini-computertje en zet je eerste stappen in het aansturen van led-lampjes, motortjes en leer hoe je zelf verder kan experimenteren met je eigen projecten of bouwsels. Reserveren noodzakelijk, gericht op volwassenen, max. 15 personen!
Wat wat heeft de grond te maken met het staan of vallen van een beschaving? Wat als alles wat je ooit geleerd hebt over de geschiedenis verkeerd is? Of toch op zijn minst erg onvolledig? Er is immers een duistere wereldmacht die beschavingen heeft groot gemaakt: de grond. Prof. Karen Vancampenhout doorgrond (pun intented) samen met jou de wereldgeschiedenis.
Er wonen biljoenen beesten in je darm. Je ziet ze niet, maar toch zorgen ze ervoor dat je drol een fantastisch kunstwerkje wordt. Bovendien houden ze je sterk en gezond! Als beloning vragen deze lieve microben enkel een warme thuis (en de restjes van je groenten). Maak kennis met je persoonlijke dierentuin tijdens een winderige reis doorheen de darm. Gids van dienst is prof. Heiko De Schepper, darmspecialist en drollenkenner.
Door The New York Times omschreven als “behendig, niet te stuiten en onweerstaanbaar”. Drie minimalistische werken die de grenzen van de eenvoud verheerlijken. Geen betere manier om Sound of Science muzikaal mee te beginnen.
Op YouTube zijn hun filmpjes meestal informatief en grappig. Hun allereerste live performance wordt een mix van wetenschap en muziek, overgoten met een sausje van humor. Lachen, gieren, brullen én iets bijleren? Het kan.
Op Sound of Science geven wetenschappers niet alleen hun presentatie op het podium, Universiteit van Vlaanderen haalt de aanwezige wetenschappers uit hun tent en vraagt hen nà hun presentatie het hemd van het lijf. Niemand minder dan comedian, hiphop-dj en allround grave griet Soe Nsuki leidt alles in goede banen!
Op een interactieve manier praat Jeroen over wat video games zo fantastisch maakt, en neemt hij de kids (noot: zeg niet “de kids”) mee achter de schermen van een typisch videospel, om te kijken hoe zo’n monsterproject tot stand komt. Voor de echte liefhebbers maken we ook live een kleine game met behulp van de Unreal Engine of Scratch. Richtleeftijd: 8 – 14 jaar.
Anthony Liekens is behalve maker-in-witte-labojas in Team Scheire ook een wreed enthousiaste verteller over vanalles wetenschap en techniek. Paars is Anthony’s lievelingskleur. Het is een geweldig fascinerende kleur. Zo is paars geen kleur van de regenboog. Paars zit niet in het lichtspectrum, maar toch lijkt het zo. Door experimenten met licht en kleur ontdekken we samen dat paars helemaal niet bestaat. Of toch wel, maar dan als een vreemde twist van ons menselijke brein.
We maken het allemaal wel eens mee: je hebt een schitterende ontdekking gedaan in het labo en bent ervan overtuigd dat dit kan leiden tot een nieuw product dat veel mensen kan helpen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ontdekking niet zomaar stof vergaart in een vergeten schuif? In ‘Wat nu’ nemen 2 kandidaten het voor één keer niet tegen elkaar op qua genialiteit, meer in de lange weg die er op volgt!
Waarom raken geneesmiddelen zo moeilijk doorheen je oog? Hoe snijden we koeienogen open? Hoe voelt de binnenkant van je oog en waarom zijn koeien kleurenblind? Tijdens Sound of Science laten we jou dit allemaal zien én voelen!
Tijdens deze interactieve workshop kan je ontdekken hoe eenvoudig het is om Virtual Reality te maken in 2019. Je ondervindt niet enkel hoe alles technisch/praktisch in elkaar zit, maar leert ook wat de belangrijkste do’s en don’ts zijn. Reserveren noodzakelijk, gericht op volwassenen, max. 15 personen!
Vijftig jaar geleden zette Neil Armstrong als eerste een voet op de maan. Gelukkig. Want de eerste landing op de maan verliep niet helemaal naar wens. Er waren problemen met computers en de uiteindelijke landing was eigenlijk te perfect. Want ook té perfect brengt problemen met zich mee.
Heb je er ooit van gedroomd om een klompje goud te vinden? Speciaal voor Sound of Science verstopte VITO chemische elementen op ons festivalterrein. Download de app ResourCity, zoek de kostbare elementen, en word héél rijk (aan kennis 😉). Danny de VITO aka ‘the gigantic waterdruppel’ geeft je met plezier enkele hints over waar je moet zoeken. Go mine ‘em all!
Een prestigieuze prijsuitreiking op Sound of Science! Met de Eos Pipet bekroont het wetenschappelijke magazine Eos, in samenwerking met de Jonge Academie, de meest beloftevolle onderzoeker in Vlaanderen. Vijf jonge wetenschappers stellen in korte, krachtige presentaties hun onderzoek voor aan het grote publiek. Maak vanop de eerste rij mee hoe een van deze onderzoekers met de Eos Pipet naar huis gaat.
Een brug bouwen zonder nagels, vijzen, lijm of touw… kan dat? Ja, dat kan! Wetenschapper en architect Leonardo da Vinci ontdekte dit al meer dan 500 jaar geleden. Probeer zelf de da Vinci-brug met houten balken na te bouwen! Ook andere speciale bruggen kan je hier in elkaar steken. Wie durft er in het midden van de brug te zitten? Of erover te lopen?
Koen Stein neemt je mee op een reis door verschillende landen waar hij voor zijn onderzoek opgravingen heeft gedaan en collecties bezocht, om meer te weten te komen over uitgestorven organismen. Over onze eigen voorouders in het Texas van 290 miljoen jaar geleden, de eerste grote zeereptielen die 250 miljoen jaar geleden opduiken in het Trias van Nevada, tot de grootste en laatste dino’s die ooit op aarde hebben rondgelopen.
Kom langs op de stand van Infopunt Proefdieronderzoek en kom alles te weten over hoe en waarom proefdieren wel (of juist niet) ingezet worden in biomedisch onderzoek. Bekijk dunne plakjes muizenhersenen en leer zebravissen en fruitvliegjes kennen. Of misschien wil je graag zelf aan de slag? Dat kan met diermodellen in kunststof!
Nòrchestra – alias “No Ordinary Orchestra” – werd opgericht in 2018. Drie jazzmuzikanten, drie klassieke muzikanten en een dichter brengen samen nieuwe composities en teksten tot leven. Met een eclectische sound vormen ze een onderlaag voor ‘spoken word’ en doorgecomponeerde muziek met ruimte voor instrumentale improvisatie.
De hele dag door, drie topworkshops op kindermaat, georganiseerd door Technopolis en Spelenderwijzer vzw: vuur zelfgemaakte waterraketten af, bekijk je eigen DNA en bouw zelf een katapult!
CirQ, upcycling volkscultuur since 1999, staat tijdens het hele festival garant voor wetenschappelijk geïnspireerde beleving en verwondering met een serieuze hoek af!
Dankzij de imkers gonst het op Fort 4 van de activiteit. Ga samen met deze mannen en vrouwen op pad naar hun bijenpark en ontdek meer over het leven van de bij, hoe imkers honing en andere bijenproducten (zoals was en koninginnebrij) oogsten. Ze leggen je ook graag uit wat je kan doen om de honingbijen te helpen.
Even een virtuele 3D-kaart testen? Boven deze zandbak scant een infraroodcamera voortdurend het zandoppervlak. Een computer maakt een digitaal hoogtemodel van die gegevens, en projecteert ze ‘in real time’ terug op de zandbak. Maak bergen en kuilen in het zandlandschap, en kijk hoe het model reageert!
Kunst en wetenschap, een goede match? Zonder enige twijfel. Een kunstwerk en gedicht op de Foodcourt beelden rode bloedcellen en weefsels uit, maar maken ook de link met wetenschap. Ze dagen je uit om na te denken waarom bloed rood kleurt en hoe je je lichaam ervaart.
Een gezonde grond bruist van het leven, ook al zien we dat niet altijd. Dat komt omdat sommige beestjes superklein zijn. Denk aan bacteriën, schimmels en mini-wormen. (Jakkes, die klinken vies!) Toch zijn ze heel nuttig! Ze hebben elk hun eigen taak om ervoor te zorgen dat de grond op volle toeren draait en we gezonde groenten krijgen. Ga je mee op jacht naar deze kleine, maar nuttige beestjes?
Kunnen vlooien bacteriën zien? Hoeveel weegt een wolk? En waarom is de zon geel? Op ikhebeenvraag.be kun je terecht met al je wetenschapsvragen over biologie, fysica, kunst, geschiedenis en nog veel meer. Wetenschappers beantwoordden er al meer dan 17.000 vragen. Binnenkort ook die van jou?
Verschillende initiatieven dagen jonge onderzoekers uit om de kern van hun doctoraat in 3 minuten met de wereld te delen. En dat is exact wat vijf onderzoekers op Sound of Science zullen komen doen. Kom dat zien en leer zo in een half uurtje bij over o.a. hoogtechnologisch textiel, ingenieuze CO2-sponzen en tinder voor kankerpatiënten!
Ontdek de sterrenhemel in 360° in de planetariumdome. Je maakt kennis met de sterrenhemel van de nacht van 25 mei 2019 en ziet een 360°-full dome video die geprojecteerd wordt op de koepel rondom jou. Wedden dat je de hemel zo nog nooit zag?
Bij imec ontwikkelen de knapste wetenschappers straffe technologieën die jouw leven alsmaar leuker, gezonder en duurzamer maken. Nog niet gemerkt? Da’s normaal. Deze slimme wonderen werken liefst in de coulissen van jouw dagdagelijkse leven. Speciaal voor Sound Of Science stappen ze uit de schaduw. Kom ze zien, aanraken en uitproberen in deze interactieve pop-up demomodule!
“It’s not just a series of pipes.” Hoe werkt het internet eigenlijk? In deze lezing legt Nucleus uit welke technische details er schuil gaan achter het intypen van een URL of het weergeven van een werkende website.Volg het verhaal van een pakketje data op het internet dat zich een weg baant over alle netwerken heen om de juiste informatie tot bij jou te krijgen.
Laat ‘Oog voor Diabetes’ diep in je ogen kijken, maak een netvliesfoto en lees met het ‘MONA’-algoritme af wat jouw ogen je willen vertellen. Naast dit Citizen Science project ontdek je bij Scivil verschillende andere burgerwetenschapsprojecten. Aan welk project wil jij deelnemen?
Dries De Dauw neemt je mee in een verhaal over spaghettisaus op basis van eliminatie, een supermarkt die zijn klanten ziet vertrekken, en waarom informatie zich als water gedraagt. Houdt geen steek zeg je? Dries heet je welkom in de wereld van data science, en hoe dit ons kan helpen met beslissingen gaande van je dagelijkse boodschappen tot grote strategische keuzes.
Om 16u vindt in de Nucleus een uniek experiment plaats: een recente techniek om de grootte en dichtheid van mensenmassa’s te meten wordt op punt gesteld. Zo kunnen toekomstige festivals wereldwijd veiliger gemaakt worden. Daarnaast zal de hele dag door de werking van het systeem gedemonstreerd worden. De metingen zullen actief gebruikt worden binnen het huidige onderzoek en de proefkonijnen worden beloond met een klein aandenken!
Caeleste bereidt iedereen voor om deel te nemen aan Electroniade2019, Vlaanderens grootste elektronica- en ICT-toernooi, eind 2019 in Leuven. Ze presenteren je de vragen zoals ze gesteld zijn in vorige edities van de Electroniade. Haal je 50%? Dan win je een prijs én krijg je een wildcard om de cursus elektronica voor scholieren te volgen.